Tijdens mijn werk voor het waterschap wordt er regelmatig land gemeten
langs het in 1939 afgegraven Peelkanaal, ook wel Defensiekanaal genoemd. Het kanaal valt op door de vele kazematten die er in het landschap zijn geplant en stille getuigen zijn van wat zich hier langs het water ooit heeft afgespeeld. Daar deze geschiedenis een klein beetje langs mij heen is gegaan, heb ik gezocht naar gebeurtenissen uit die dagen. Hier een beknopte reconstructie:
In de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog neemt Mill een aparte plaats in door de ontsporing van een Duitse pantsertrein in de meidagen van 1940 en de tegenstand die de Nederlandse militairen de invallende Duitsers boden in en rond het dorp. Bij de gevechten vielen veel slachtoffers. In de literatuur heeft men het zelfs over de Slag van Mill.
Op 10 mei 1940 slaagde een Duitse pantsertrein vol militairen er in alle vroegte in om de spoorbrug bij Gennep te passeren. Als een soort paard van Troje kon de trein door verraad ons land ongehinderd binnenrijden. Bij Mill wist het Nederlandse leger de trein te laten ontsporen.
In en om Mill wemelde het op dat moment van de Nederlandse soldaten, die alweer maanden daarvoor de
Peel-Raamstelling hadden betrokken. De Nederlanders raakten in een vuurgevecht met de Duitse invallers.
Er werd hard gevochten, vooral bij het buurtschap de Meeren. Een aantal boerderijen ging in vlammen op. Mill is zo een van de plaatsen in ons land geworden waar in de meidagen van 1940 relatief fel tegenstand is geboden tegen de brute inval van onze oosterburen.
bron:BHIC